Opinió

Resulta evident que el nou conseller reuneix les millors facultats i experiència per reforçar el lideratge econòmic de Catalunya a Europa

Objectius clars, responsabilitat definida i un conseller experimentat, per Eulàlia Vintró


En el marc de les relacions internacionals és obvi que per a Catalunya la Unió Europea és la referència més important. Tanmateix, no va ser fins l’any 2016 que es va crear una conselleria destinada a l’acció exterior i que l’any 2023 va afegir al títol la concreció en la unió europea. Al llarg d’aquests vuit anys la conselleria ha tingut quatre consellers i dues conselleres que no han arribat mai a ocupar el càrrec durant dos anys. No és d’estranyar, doncs, que sigui difícil recordar les activitats més rellevants ni les fites programades i assumides. Tampoc les persones responsables eren especialment expertes en política internacional, llevat del primer conseller i de la darrera.

L’actual Govern de la Generalitat manté la conselleria amb una significativa modificació del títol, es deia Conselleria d’Acció exterior i Unió Europea i ara es diu Conselleria d’Unió Europea i Acció Exterior i amb el nomenament de Jaume Duch com a conseller. Es tracta d’un advocat, professor universitari i periodista que ha ocupat diversos càrrecs al Parlament Europeu i ha viscut trenta anys a Brussel·les.

Les funcions de la Conselleria impliquen la coordinació de l’acció exterior del Govern, les relacions exteriors i l’actuació de la Generalitat davant de la Unió Europea. Resulta, doncs, evident que el nou conseller reuneix les millors facultats i experiència per dur a terme una activitat que, al llarg dels anys condicionats pel procés, ha quedat pràcticament aniquilada i no ha permès que Catalunya reforcés el seu lideratge econòmic en una Europa més federal.



I així ho ha proclamat el conseller en la seva primera compareixença personal al Parlament Europeu amb motiu d’un acte de la Diada: “Catalunya ha de mirar endavant, i això passa per ancorar Europa com a espai de referència i pertinença.... Catalunya ha de reforçar el seu lideratge econòmic a Espanya i a la Unió Europea i esdevenir una referència en generació de prosperitat” També ha insistit en la necessària difusió del català: “El català ha de ser una llengua d’ús normal a les institucions, seguint l’exemple del que ja succeeix al Consell de la Unió Europea o al Comitè de les Regions”

Hi ha uns objectius clars, una responsabilitat ben definida i un conseller ben experimentat. L’actuació del Govern, al llarg dels quatre anys que li corresponen, ha de dur a terme millores imprescindibles en terrenys fonamentals com la sanitat, l’educació i l’habitatge, per esmentar només alguns dels més febles en aquests moments, i hom pot esperar que la política exterior, especialment la vinculada a Europa, quedi incorporada al balanç positiu. A Catalunya li convé i a la Unió Europea, també.

Eulàlia Vintró Castells és una política i filóloga catalana. Ha estat diputada al Congrés dels Diputats, al Parlament de Catalunya i regidora a l'Ajuntament de Barcelona. Actualment forma part del Consell Assessor de la Fundació Catalunya Europa.

 

Fotografia de Jaume Duch de José Luis Roca. Fotografia d'Eulàlia Vintró de Carla Step